L'indéfini: reis door de tijd

© Elijah Shoroye

Expo Clémentine Niwemukobwa met nagesprek

Start do 29 februari '24
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 5
Alle tarieven

Waar KADOC Leuven
Vlamingenstraat 39
3000 Leuven

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Clémentine Niwemukobwa bouwt als Rwandese vluchteling een nieuw leven op in Vlaanderen. Dat is een heel persoonlijk verhaal, maar doorheen haar eerste solotentoonstelling blijkt haar zoektocht naar een thuisgevoel universeel herkenbaar. Bezoek je samen met haar de expo?

In KADOC Leuven vertelt Clémentine een verhaal over zoeken en thuiskomen. Met haar heel eigen beeldtaal van vlechtwerk, vormen, lijnen en patronen neemt ze doelbewust een positie in tussen traditie en vernieuwing. Ze ziet haar kunst enerzijds als een eerbetoon aan de cultuur van haar geboorteland waarbij elk object een verhaal vertelt. Anderzijds werd zij als Rwandees vluchteling op vierjarige leeftijd gedropt in een nieuwe wereld. Op zoek naar zichzelf en hoe zij zich inclusief kon voelen in het onbekende, neemt zij ons mee in een reis door de tijd.


In de expo L'indéfini zien we ouder werk van Clémentine gecombineerd met een visueel verslag van haar onderzoek in de audiovisuele collectie van KADOC. Dit alles om haar cultuur beter te leren begrijpen maar ook valkuilen te ontdekken.


Na de rondleiding onder leiding van de kunstenares bekijken we samen met Jonas Van Mulder korte filmfragmenten uit de collectie van o.a. de Witte Paters waar we dieper ingaan op koloniale beeldvorming en de linken die we zagen in de expo.

Praktisch

Plaats van afspraak: vanaf 19u20 aan de balie in KADOC, Vlamingenstraat 39 Leuven. Drankje en snack inbegrepen.

Sessies

  • do 29 februari '24
    19:30 - 21:00
    KADOC Leuven - Kadoc

Locatie(s)

Prijs

  • Prijs
    € 5

Begeleiding

Jonas Van Mulder

Jonas Van Mulder is onderzoeksmedewerker bij Kadoc-KU Leuven.
Meer over Jonas Van Mulder

Clémentine Niwemukobwa

Clémentine Niwemukobwa is interieurvormgever en beeldend kunstenaar. Met haar heel eigen beeldtaal…
Meer over Clémentine Niwemukobwa

In samenwerking met

  • KADOC Leuven