Op voedselbostocht in Scherpenheuvel-Zichem

© Steven Holemans

voedselbospioniers

Start zo 10 oktober '21
9:30 - 12:00

3 sessies

Prijs

Prijs: € 21
Alle tarieven

Waar De hergroeners
Rode 68
3270 Scherpenheuvel-Zichem

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In dit voedselbos-drieluik nemen Jeroen en Bart je mee op verkenning in Scherpenheuvel-Zichem. Op enkele kilometers van elkaar bevinden zich diverse interessante projecten. We nemen de tijd om bij elk project op bezoek te gaan en ontdekken wat de trekkers drijft. Jeroen deelt op elke plek zijn kennis over de aanwezige planten, successiefase, eetbaarheid … Bart brengt zijn bostuin-ervaring in en heeft extra oog voor de sociale aspecten. Wat hen verbindt is het community-denken, de goesting om te experimenteren en de openheid voor verschillende visies.

zo 10/10 | Arme grond verrijken

De tuin van Bart bestond grotendeels uit bouwputmateriaal en zandgrond - niet bepaald de ideale voedingsbodem om een rijke groene oase te creëren. Hoewel de grond weinig voeding bevatte en amper vocht kon vasthouden, slaagde Bart er toch in om stap voor stap een wilde bostuin aan te leggen. Biodiversiteit is wat Bart drijft, opbrengst is voor hem niet de essentie. Bart leidt ons rond in zijn groene paradijs en vertelt graag meer over al hun experimenten: van hugelbed tot composttoilet, van permacultuur tot klimplanten. Hij geeft ook wat praktische tips om je tuin winterklaar te maken.


zo 24/10 | Voedselbos groot en klein

We bezoeken allereerst het Zwaluweveld (3,5 ha) dat in 2019 werd aangekocht en stap voor stap aangeplant wordt tot permacultuurproject & voedselbos. Het doel? Biologische groenten en fruit telen. Maar ook een plek zijn van verbinding, met elkaar, met de natuur en jezelf. Nadien gaan we naar Wathiya (22,5 are) waar Valerie en Frank in 2015 hun bostuin aangeplant hebben met de principes van Martin Crawford, nog voor de bouw van hun huis gestart was. Ze dromen ervan op die plek ook educatieve workshops te geven aan jongeren 'back tot basics'.


zo 21/11 | Bessenkwekers

Als slot van de reeks brengen we een bezoek aan twee bessenkwekerijen in de buurt. Amerikaanse bosbessen zijn het paradepaardje van Steven, daarnaast kweekt hij nog andere planten en fruit zoals de exotische pawpaw. Je kan er zelfplukken, maar hij verkoopt ook verwerkte producten én plantgoed. Verkoop gebeurt enkel ter plaatse. Joost begon in 2015 met de teelt van biologische blauwe bessen. Intussen is het assortiment uitgebreid naar honingbessen, loganbessen, bramen, aardbeien … In zijn serres teelt hij ook nog een aantal kruiden, minigroenten en eetbare bloemen. Ook hij verkoopt voornamelijk thuis en via korte-ketenprojecten. Aankopen ter plaatse is mogelijk.


Deze activiteit sluit aan bij Bos(S)maken en VoedselbosnetwerkOost-Brabant.

Sessies

 • zo 10 oktober '21
  9:30 - 12:00
  De hergroeners - tuin permacultuur
 • zo 24 oktober '21
  9:30 - 12:00
  Zwaluweveld - Voedselbos
 • zo 21 november '21
  9:30 - 12:00
  Joost.bio - Bessenkwekerij Joost.bio

Locatie(s)

Prijs

 • Prijs
  € 21
 • Reductieprijs
  € 15
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren. Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus. Het geldt enkel voor cursussen waarvan het standaardtarief groter is dan € 8.

Begeleiding

Bart Vanderbruggen

De topsport van Bart bestaat erin om zoveel mogelijk mensen met de handen aan hun eigen…
Meer over Bart Vanderbruggen

Jeroen Wymeersch

Een koppige ongelovige Thomas die eerst wil zien alvorens te geloven, en alle geschreven kennis…
Meer over Jeroen Wymeersch

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbosnetwerk Oost-Brabant