Mogen dating-apps een raciale filter aanbieden?

© Canva pro

Splijtzwam

Start di 21 december '21
20:00 - 21:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Avansa Oost-Brabant
Paul van Ostaijenlaan 22-24
3001 Heverlee

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Single in Vlaanderen? 42% gebruikt wel eens een dating-app. Via allerhande filters kan je je partnervoorkeuren aangeven en soms zelfs mensen van bepaalde etniciteiten wegfilteren.

In het licht van de recente Black Lives Matter verwijderen sommige apps die raciale filters. Ze kunnen immers vooroordelen en discriminatie versterken. Toch horen we ook andere stemmen in het debat: het kan ook zo zijn dat individuen persoonlijke redenen hebben voor zo een filtering. Persoonlijke voorkeuren maken een groot deel uit van daten en daarom kan je als individu op dating-apps steeds selecteren op basis van opleiding, sterrenbeeld, lengte of gewicht. Maar verschilt een racefilter niet van andere voorkeursinstellingen op dating-apps?

Wat denk jij? Pro of contra raciale filters op dating-apps? Tijd om alle meningen - met respect - op tafel te leggen tijdens een Splijtzwam!

Wat is een Splijtzwam?

Van gedachten wisselen rond een 'heet' thema

Heel wat actuele thema's raken ons, vaak tot in de kern van ons zijn. Wanneer onze mening dan wordt uitgedaagd door een tegenstem, weten we vaak niet goed hoe hiermee om te gaan. Er wordt geroepen en niet meer geluisterd. Het gaat niet meer om de inhoud, maar om wij tegen zij.

Een splijtzwam-avond, dat is discussiëren met respect

Tijdens een Splijtzwam behandelen we een 'wij-zij' thema. Met focus op het probleem zelf, in al zijn complexiteit. Het doel is niet te komen tot één oplossing maar wel het openstaan voor en toelaten van een andere mening. Zonder in extremen te vervallen. Alle meningen op tafel dus, maar dan wel respectvol. Op die manier komt er opnieuw nuance in het debat en te focussen op wat ertoe doet: samenleven in verscheidenheid.

Sessies

 • di 21 december '21
  20:00 - 21:30
  Avansa Oost-Brabant - Cursus & Vergaderlokaal "Het Sienjaal"

Locatie(s)

 • Avansa Oost-Brabant Paul van Ostaijenlaan 22-24
  3001 Heverlee Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Tiny Alaerts

Tiny treedt graag buiten de gebaande paden om onbekend terrein te verkennen, zoekend naar nieuwe…
Meer over Tiny Alaerts