Identiteit, voeding en een duurzaam dieet

© Flickr.com - CIFOR (CC-BY-NC-ND)

Welkom in het antropoceen

Start ma 28 februari '22
19:30 - 21:30

2 sessies

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar bij je thuis -online-
je eigen huis
Online via Zoom of een ander platform

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Meer dan ooit zijn we onzeker over de kwaliteit van ons voedsel. Toch leerden we schaarste om te zetten in overvloed. Maar hoe kunnen we het Aards Paradijs duurzaam beheren zonder het voortdurend uit te putten? Bovendien veranderen onze voedingsgewoontes voortdurend met ons mee…

Over 'Welkom in het Antropoceen'

Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

In acht bijeenkomsten (telkens 1 inleidende lezing en een nabespreking) buigen we ons over deze thematiek en gaan we op zoek naar dieper inzicht en mogelijke antwoorden. Elke bijeenkomst is apart te volgen.

Praktisch

Inschrijvingen worden daags voordien afgesloten (23u55). Je ontvangt op dat moment een e-mail met de deelnamelink en het wachtwoord.

Deze activiteit is een samenwerking tussen verschillende Avansa regio's. Je schrijft in via Mid- en Zuidwest.

Sessies

 • ma 28 februari '22
  19:30 - 21:30
  bij je thuis -online- - default
 • ma 7 maart '22
  19:30 - 21:00
  bij je thuis -online- - default

Locatie(s)

 • bij je thuis -online- je eigen huis
  Online via Zoom of een ander platform Toon op kaart

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Sociale prijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij is als freelance medewerker verbonden…
Meer over Joris Capenberghs

In samenwerking met