Graslandbeheer in de praktijk

© Kevin Lambeets

Bezoek aan een natuurvriendelijke tuin

Start zo 12 juni '22
14:00 - 17:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 10,5
Alle tarieven

Waar Zeis en Bijl
Nieuwdorpstraat 3
3450 Geetbets

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Als halfnatuurlijke milieus waren bloemrijke graslanden ooit van grote waarde én voor de mens én voor de biodiversiteit. Dankzij initiatieven zoals Maai Mei Niet en een verhoogde aandacht voor koolstofopslag en infiltratie zijn bloemrijke graslanden, tuinen, bermen en openbare domeinen, opnieuw hot en aanwezig in het straatbeeld. Waar verwildering in klassieke tuinen of openbare domeinen vaak werd geweerd, krijgt het nu opnieuw een plaats. De verhoogde aandacht voor wilde bijen of vogels in de tuin is daar niet vreemd aan.

Bloemrijke graslanden vragen om een aangepast onderhoud. Wil je meer kleur en leven in een genietbare, natuurvriendelijke tuin? Dan kies je voor 'ecologisch gefaseerd maaibeheer'. Geïnspireerd door zijn ervaring als natuurbeschermer en als fervent gebruiker van handgereedschap reikt Kevin Lambeets van Zeis en Bijl tips & tricks aan rond de ontwikkeling en het onderhoud van bloemrijke tuinbiotopen. Wie kent het verschil tussen een bloemrijk gazon, een bloemenakker, een bloemenweide of bloemrijke ruigte?! Wat houdt 'lappendekenbeheer' precies in, en wie profiteert van onze inspanningen als natuurvriendelijke tuinier?


In dit bezoek aan een natuurvriendelijke tuin, kan je in de praktijk bekijken wat het resultaat is van ‘lappendekenbeheer’ en wat het effect is van het faseren van maaien in tijd en ruimte. Uiteraard wordt de typische flora en de biodiversiteit in de natuurvriendelijke tuin besproken.


De volledige cursus Graslandbeheer bestaat uit een webinar, een tuinbezoek en een workshop zeisen. Ontdek het geheel hier.

Praktisch

Inschrijven via Natuurpunt, zie link hoger.
Dit bezoek is een deeltje van de cursus graslandbeheer. Er wordt ook een webinar en workshop zeisen (locatie: Vissenaken) aangeboden waarvoor je apart kan inschrijven.

Deze cursus kadert in het fruitige voedselbosproject. Met de steun van LEADER Hageland+ geven Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpuntacademie, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab de komende twee jaar de voedselbosbeweging een duwtje in de rug.

Hoofddoel is om op vier plekken in het Hageland een nieuw lokaal gedragen voedselbos tot stand te brengen. En daarnaast wordt getimmerd aan een lerend netwerk om fruitige kennis op te doen en te delen. Check deze pagina geregeld voor activiteiten en verhalen: https://avansa-oostbrabant.be/projecten/fruitige-voedselbossen.

Sessies

 • zo 12 juni '22
  14:00 - 17:00
  Zeis en Bijl - Ecologische tuin

Locatie(s)

Prijs

 • Prijs
  € 10,5
 • Reductieprijs
  € 9
  Als lid van Natuurpunt, het Open Netwerk of actieveling in het voedselbos Vissenaken of Zwaluweveld kan je genieten van een korting
 • Sociale prijs
  € 5
  Studententarief (-25j) & Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft

Begeleiding

Kevin Lambeets

Kevin leeft het liefst buiten.Met zijn organisatie Zeis en Bijl geeft hij cursussen om mensen…
Meer over Kevin Lambeets

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Fruitige voedselbossen