(Gast)vrij Europa?

© Hannes De Geest

Wandeling in het spoor van de asielzoeker en bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis

Start do 12 oktober '23
10:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar Station Brussel Noord
Vooruitgangstraat 76
1030 Schaarbeek

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De hobbelige route van asielzoekers versus vrij verkeer voor goederen en mensen van 'hier'. Europa in perspectief.

voormiddag

Welke weg moeten asielzoekers afleggen om in ons land te mogen verblijven? Na een vaak moeilijke en confronterende route met heel wat papierwerk, volgt nog een lange weg naar geschikte en betaalbare huisvesting, taallessen en inburgeringscursussen, sollicitaties, een goede school voor de kinderen ....

Deze wandeling kan je zien als een aanschouwelijke les in gastvrijheid (?), rechtvaardigheid en menselijkheid.


namiddag

Na de vrije lunchpauze bezoeken we het Huis van de Europese Geschiedenis waar we een beeld krijgen van de Europese Unie met vrij verkeer van mensen en goederen. Het museum onderzoekt hoe de geschiedenis een gemeenschappelijke Europese herinnering heeft voortgebracht en ons leven vandaag en in de toekomst nog steeds beïnvloedt. Net als in ons eigen leven willen we sommige dingen onthouden en andere liever vergeten. En uiteraard kan één en dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven worden bekeken.

Praktisch

10:00 - afspraak aan NMBS Station Brussel Noord, aan de grote trap kant Simon Bolivarplein. Trek zeker comfortabele stapschoenen aan. Een flesje water voor onderweg is altijd handig.
Vergeet je IDENTITEITSKAART niet mee te brengen!

Vrije lunchpauze in de omgeving van het St-Katelijneplein

14:15 - afspraak aan de ingang van het Huis van de Europese Geschiedenis, Belliardstraat 135 (gebouw in het Leopoldpark). Je geraakt er makkelijk met metrolijn 1 of 5 (afstappen halte Maalbeek), daarna nog 5 minuutjes te voet.

16:00 - einde

Sessies

 • do 12 oktober '23
  10:00 - 16:00
  Station Brussel Noord - Default

Locatie(s)

 • Station Brussel Noord Vooruitgangstraat 76
  1030 Schaarbeek Toon op kaart

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren! Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus.

Begeleiding

Marcel Cloet

Meer over Marcel Cloet

gids Huis van de Europese Geschiedenis

Meer over gids Huis van de Europese Geschiedenis

In samenwerking met