De kunst van het verzet

© Creative commons

Start dinsdag 27 april 2021
19:00 - 22:00

4 sessies

Prijs

Prijs: 30 euro
Alle tarieven

Begeleiding

Wil jij een bondgenoot zijn in de strijd tegen racisme? Op je werk, in je buurt je vereniging ...

Hoe kan ik uitsluitingsmechanismen aanpakken binnen mijn organisatie?

Racisme en uitsluiting zijn mechanismen die onze samenleving als geheel ondermijnen. Als witte persoon bevind je je in een andere positie dan diegenen die dagelijks onder de uitsluiting te lijden hebben. Je mist de persoonlijke ervaring van wat het met een mens doet om systematisch als ‘tweederangsburger’ behandeld te worden, om met wantrouwen bekeken te worden, om vanzelfsprekende grondrechten telkens opnieuw te moeten opeisen.

Indien je in de racismestrijd een betrouwbare medestander wil zijn, vraagt dit dan ook een sterk positiebewustzijn, de bereidheid om je eigen denkpatronen en onbewuste handelen te gaan verkennen en de wil om gebruik te maken van je eigen macht en verantwoordelijkheid. Ieder van ons kan op zijn eigen leef- en werkplek, in de eigen vereniging of oudercomité verandering teweegbrengen. Dat betekent echter ook dat je stappen leert zetten om uitsluitingsmechanismen structureel aan te pakken – bijvoorbeeld via een effectiever diversiteitsbeleid binnen je organisatie of vereniging. In dit programma zoeken we naar welke eigen én gedeelde mogelijkheden we hebben binnen een structuur om daarmee aan de slag te gaan.


Wat kan je verwachten van deze vormingsreeks?

We vertrekken vanuit de concrete leef- en werkomgeving van de deelnemers. Vanuit jullie vragen en noden ontwikkelen we samen inzichten, vaardigheden en strategieën die onze ‘handelingsruimte’ kunnen vergroten. Niet enkel als individuen, maar ook collectief (bv. binnen de organisatie waarin we actief zijn), en op maatschappelijk niveau. We stemmen de inhoud van het programma zoveel mogelijk af op de verwachtingen van de deelnemers. Na je inschrijving contacteren we je voor een kort telefonisch kennismakingsgesprek.

We bouwen gedurende 4 samenkomsten in een kleine groep aan een veilige sfeer waarin alle vragen gesteld kunnen worden. Dit programma wordt begeleid door Leila Clement en Lieve D’haese, educatieve krachten van Motief vzw.


Voor wie is dit programma bedoeld?

We richten ons op ieder die een (meer) betrouwbare medestander wil zijn in de strijd tegen racisme (en islamofobie): op je werk, in de school van je kinderen, in je buurt, je vereniging, je vakbond, in je media-instelling … We verwachten een basisbegrip van wat (structureel) racisme en sociale uitsluiting inhoudt.

Praktisch

Deze workshopreeks sluit aan bij www.racismewijs.be Corona-afspraken: zie op www.avansa-oostbrabant.be

Sessies

 • dinsdag 27 april 2021
  19:00 - 22:00
  Avansa Oost-Brabant - Cursus & Vergaderlokaal "Het Sienjaal"
 • dinsdag 04 mei 2021
  19:00 - 22:00
  Avansa Oost-Brabant - Cursus & Vergaderlokaal "Het Sienjaal"
 • dinsdag 11 mei 2021
  19:00 - 22:00
  Avansa Oost-Brabant - Cursus & Vergaderlokaal "Het Sienjaal"
 • dinsdag 18 mei 2021
  19:00 - 22:00
  Avansa Oost-Brabant - Cursus & Vergaderlokaal "Het Sienjaal"

Prijs

 • Prijs
  30 euro
 • Sociale prijs
  20 euro

Begeleiding

Medewerker Motief vzw

Motief vzw is een gespecialiseerde vormingsinstelling die mensen, groepen en organisaties ondersteunt bij het omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit.

Meer over Medewerker Motief vzw

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Racismewijs