voedselbospioniers op stap
Er zijn nog geduldige mensen op deze wereld. Eric zaait en selecteert al ongeveer 30 jaar walnoten. Speciaal voor het voedselbosnetwerk geeft hij een rondleiding in zijn eigen notenboomgaard in Tielt-Winge. Hij geeft uitleg over de toepassing van notenbomen in een voedselbos, soortenkeuze, verzorging, ziektes ... en laat ons proeven van de oogst van 2021.
Walnoot is een populaire keuze bij voedselbossers voor de kruinlaag. De interesse voor walnoot is geen toeval: het hout en/of de noten zijn beiden hoogwaardige producten. Naast de verse of gedroogde walnoten, worden ze ook vaak verwerkt in olie of likeur.
30 jaar geleden al startten enkele liefhebbers de zoektocht naar streekeigen en geschikte productierassen in Vlaanderen. Zij bouwen verder op de spontane notenteelt die vooral in Midden-België in de tweede helft vorige eeuw op kleine schaal aanwezig was.
Eric bracht dankzij al die jaren van kruisen en experimenteren een eigen ras op de markt: Komeet. Een nogal puntige noot met een best goede smaak. Komeet kan bestempeld worden als een 'raszuivere' Hagelandse noot. Ze is ontstaan door kruisingen van zaailingen van in de streek aanwezige paardennoten en gewone noten. Het moedermateriaal is afkomstig uit een grote boomgaard van een Hagelandse varkensboer die naar eigen goeddunken okkernoten zaaide en selecteerde.
Deze activiteit maakt deel uit van het project Fruitige voedselbossen