Bezoek Hagelandse notenboomgaard

© Eric Van de Plas

voedselbospioniers op stap

Start za 27 augustus '22
9:30 - 12:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 5
Alle tarieven

Waar Notenboomgaard
Vlaaistraat
3390 Tielt-Winge

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Er zijn nog geduldige mensen op deze wereld. Eric zaait en selecteert al ongeveer 30 jaar walnoten. Speciaal voor het voedselbosnetwerk geeft hij een rondleiding in zijn eigen notenboomgaard in Tielt-Winge. Hij geeft uitleg over de toepassing van notenbomen in een voedselbos, soortenkeuze, verzorging, ziektes ... en laat ons proeven van de oogst van 2021.


Walnoot is een populaire keuze bij voedselbossers voor de kruinlaag. De interesse voor walnoot is geen toeval: het hout en/of de noten zijn beiden hoogwaardige producten. Naast de verse of gedroogde walnoten, worden ze ook vaak verwerkt in olie of likeur.


Ongeveer 30 jaar geleden begonnen enkele liefhebbers de zoektocht naar streekeigen en geschikte productierassen in Vlaanderen. Zij bouwen verder op de spontane notenteelt die vooral in Midden-België in de tweede helft vorige eeuw op kleine schaal aanwezig was.


Eric bracht dankzij al die jaren van kruisen en experimenteren een eigen ras op de markt: komeet. Een nogal puntige noot met best een goede smaak. Komeet kan bestempeld worden als een 'raszuivere' Hagelandse noot. Ze is ontstaan door kruisingen van zaailingen van in de streek aanwezige paardennoten en gewone noten. Het moedermateriaal is afkomstig uit een grote boomgaard van een Hagelandse varkensboer die naar eigen goeddunken okkernoten zaaide en selecteerde.

Praktisch

Tegenover de notenboomgaard is er parking langs de laagstam appelboomgaard. Voor de liefhebbers is het een mooi fietstochtje naar het hartje Hageland!

Dit bezoek wordt gratis aangeboden aan mensen die betrokken zijn bij Voedselbos Vissenaken of Voedselbos Zwaluweveld. Dit in het kader van het LEADERproject Fruitige Voedselbossen.

Sessies

 • za 27 augustus '22
  9:30 - 12:00
  Notenboomgaard - Walnoten

Locatie(s)

Prijs

 • Prijs
  € 5
 • Reductieprijs
  € 0
  Deze activiteit wordt in het kader van het LEADERproject Fruitige Voedselbossen gratis aangeboden aan mensen die betrokken zijn bij Voedselbos Vissenaken en Voedselbos Zwaluweveld

Begeleiding

Eric Van de Plas

Eric is sinds jaar en dag gepassioneerd door walnoten. Hij experimenteert en gaat op zoek naar…
Meer over Eric Van de Plas

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Fruitige voedselbossen