Bezoek Bogaerdenberg

© Katrien Zuallaert

Fruitkenner aan het woord

Start za 24 september '22
14:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bogaerdenberg
Kriesberg 27
3221 Nieuwrode

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het project Bogaerdenberg is een van de merkwaardigste en uniekste van ons land. Het landschapsproject ondersteunt bedreigde fauna en flora, vooral hommels, bijen, vlinders, hagedissen en vogels zoals de zanglijster en geelgors. Blikvanger is de historische hoogstamweide met zeldzame en bedreigde fruitbomen, aangeplant in 2003, omringd door geleide peren en druiven.

Het Bogaerdenproject telt 220 hoogstammen en bevat meer dan 400 fruitsoorten en meet bijna één kilometer hagen.

Dirk gaf als pomoloog de voorkeur aan streekeigen soorten die meer dan 100 jaar oud zijn en vulde het assortiment aan met bomen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koningrijk, Oostenrijk en zelfs de VS. Het is de bedoeling om de oude inheemse fruitsoorten opnieuw te planten in zijn regio, en zo het genetische materiaal ervan te bewaren. In de kleine weide bevinden zich stroken met wilde bloemen, heide, mispel, vijg, kweepeer, pruimen, abrikozen en een perzikgaard met de roodvlezige Kriesberger.


Tijdens een wandeling door zijn domein vertelt Dirk alles over het Bogaerdenproject. Hij laat je ook je meegenieten van een ongerept stukje Hagelands landschap, gekenmerkt door bossen, hagen, weiden, fragmenten ijzerzandsteen, boomgaarden en vergezichten.

Praktisch

Plaats van afspraak: aan de Bogaerdenberg, die ligt in een zijstraat ter hoogte van Kriesberg 27 in Nieuwrode. Parkeren doe je best aan de Sint Lambertuskerk in Nieuwrode of aan crematorium Hofheide, Jennekensstraat 5 (+/-1 km wandelen)

Oogsttijd op de Bogaerdenberg
Extra aanbod: dankzij de gemeente Holsbeek kan je een picknickmand met streekproducten bestellen die je ter plaatse kan nuttigen na de cursus. Hiervoor schrijf je in via: https://in.holsbeek.be/ en klik bij activiteiten op 'Picknick op den Bogaerdenberg' en je bestelt je picknickmand.
Voor meer info over de picknickmanden steeds welkom via cultuur@holsbeek.be of via 016 62 95 02.

Van 10:00 tot 12:00 vindt er ook een entcursus plaats. Je kan beide activiteiten (en de picknick) prima combineren voor een Hagelands dagje uit.

Deze activiteiten kaderen in de projecten 'Fruitige voedselbossen' en 'Regio Oo(g)st Boeren' - https://regio-oost.be/

Sessies

  • za 24 september '22
    14:00 - 16:00
    Bogaerdenberg - Historische boomgaard

Locatie(s)

Prijs

  • Gratis
    € 0

Begeleiding

Dirk Vanden Eynde

Dirk is een fervente verzamelaar van oude fruitrassen. Hij heeft de afgelopen jaren al 430 vergeten…
Meer over Dirk Vanden Eynde

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Fruitige voedselbossen